vineri, 30 aprilie 2010

Un mic marsupial


Oposumul, un animal din America, este capabil „s-o facă pe mortul”. Acest animal, când este atacat, cade brusc pe spate şi rămâne nemişcat, rigid chiar. Iniţial s-a crezut că animalul leşină, dar studiile electronofiziologice au arătat că oposumul chiar se preface, în acest timp fiind, de altfel, foarte atent la cel care îl studiază. Acest lucru îi oferă oposumului posibilitatea de a aştepta momentul potrivit pentru a fugi.

Ce culoare are pantera?




Oricat de ciudat ar parea, adevarul este ca nu exista pantere. Cuvantul provine probabil din sanscrita – pandarab, referindu-se initial la tigri.
Grecii au imprumutat cuvantul si l-au transformat in panther, care era un termen generic pentru “toate animalele”.
Din punct de vedera stiintific, toate cele patru specii de feline mari sunt pantere. Leul este Panthera leo; tigrul este Panthera tigris; leopardul este Panthera pardus, iar jaguarul este Panthera onca.
Animalele pe care oamenii le considera pantere sunt fie leoparzii negri( din Africa sau Asia), fie jaguarii negri(din America de Sud).
Niciun animal nu este complet negru. O analiza in detaliu dezvaluie faptul ca exista niste pete foarte putin vizibile pe piele.
“Panterele albe” atat de rare sunt de fapt leoparzii si jaguarii albinosi.

De ce bazaie albinele?


Bazaitul albinelor, ca si miscarile lor, reprezinta un mijloc de comunicare. In acest fel ele transmit informatii. Au fost identificate zece sunete distincte, unele fiind corelate cu anumite activitati.
Cel mai usor de identificat este sunetul specific momentului in care albinele isi racoresc stupul. Este un sunet puternic si constant, presupunand in jur de 250 de batai pe secunda, amplificat de intregul stup. Albinele bazaie, de asemenea mai tare, ca sa semnaleze pericolul.
Albinele isi folosesc picioarele ca sa "auda", mesajele fiind transmise prin intensitatea vibratiilor.
Modalitatea prin care albinele bazaie reprezinta in continuare un subiect controversat. Pana de curand, teoria cea mai vehiculata a fost aceea ca bazaitul este produs de cele 14 orificii de respiratie laterale ale albinelor.
Cea mai recenta teorie este aceea ca bazaitul este o consecinta a vibratiilor aripilor, amplificate intr-o anumita masura de torace.

Care a fost primul animal trimis in spatiu?

Primul animal trimis in spatiu a fost musculita de fructe.
Micutii astronauti au fost imbarcati in racheta americana V2 si trimisi in spatiu in iulie 1946. Insectele au fost folosite pentru a testa efectele expunerii la radiatii la altitudini mari, ele fiind perfecte pentru experimentele de laborator.
Dupa musculitele de fructe, au fost trimise in spatiu maimute.
Prima maimuta a fost Albert al II-lea, in 1949, care a ajuns la 134 km. Predecesorul lui, Albert I, a murit cu un an mai devreme, inainte de a atinge bariera de 100 km.
Printre animalele care au ajuns in spatiu se pot mentiona : cimpanzei (care au supravietuit cu totii), porcusori de Guineea, broaste, soricei, caini, pisici si altele. Primele animale pe care japonezii le-au trimis in spatiu in 1985 au fost 10 tritoni.

De unde provin lalelele?


Lalelele au devenit simbolul Olandei, dar ele nu provin din Tarile de Jos.
Habitatul natural al lalelelor sunt terasele montane.
Primele lalele care au ajuns in Tarile de Jos au fost importate in 1554 de la Constantinopol. Mai putem gasi lalele salbatice in sudul Europei, in Africa de Nord si in unele parti din Asia pana in nord-estul Chinei. Laleaua este floarea nationala a Turciei si Iranului.
Acum, Olanda produce anual in jur de trei miliarde de bulbi de lalea, din care doua miliarde sunt exportate.

Cum se numeste capitala Thailandei?

Capitala Thailandei este Krung Thape. Denumirea cunoscuta,Bangkok a fost numele unui orasel de pescari, care a existat aici inainte ca regele Rama I sa mute capitala in aceste locuri in 1782, sa construiasca un oras si sa ii schimbe denumirea. Noul oras a mostenit totusi si numele de Bangkok, nume ce a continuat sa fie folosit de straini, care faceau referire la intregul oras, devenind astfel numele oficial in engleza, in timp ce in Thailanda termenul se refera doar la vechiul port. Numele oficial al capitalei Krung Thep este Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit, fiind cea mai lunga denumire a unui oras din lume. In thailandeza acest cuvant se scrie legat si este alcatuit din 163 de litere.

Cine a inventat sampania?

In niciun caz francezii. Sampania a fost inventata de englezi.
In secolul al XVI-lea, englezii au facut o pasiune pentru vinurile spumante, importand butoie de vin proaspat din regiunea Champagne, caruia ii adaugau zahar si melasa care sa ajute la fermentare.
Conform documentelor Academiei Regale, methode champenoise – asa cum este ea cunoscuta astazi – a fost mai intai consemnata in Anglia in 1662. Francezii au slefuit-o si au comercializat-o, dand dovada de un adevarat fler in acest domeniu, dar abia in 1876 au perfectionat stilul sec sau brut (si asta doar ca s-o exporte in Anglia).
Marea Britanie este cel mai mare importator de sampanie din Franta. In 2004, in Anglia sau consumat 34 de milioane de sticle de sampanie. Asta inseamna o treime din intreaga piata de export – englezii consuma, asadar, de doua ori mai multa sampanie decat americanii, de trei ori mai multa decat nemtii si de douazeci de ori mai multa decat spaniolii.

Cine a inventat telefonul?


Inventatorul telefonului a fost Antonie Meucci, un inventator florentin, putin cam haotic, dar genial. Meucci a ajuns in Statele Unite in 1850. In 1860, a facut pentru prima data demonstratie inventivitatii sale, prezentand un dispozitiv electri, utilizabil, pe care il numea teletrofono. I s-a acordat un fel de brevet provizoriu in 1871, cu cinci ani inainte ca Alexander Graham Bell sa primeasca brevetul de inventator pentru descoperirea telefonului.
Pentru ca nu cunostea prea bine limba engleza si pentru ca traia de azi pe maine, nu a reusit sa trimita in 1874 cei 10 dolari necesari reinnoirii brevetului sau. Cand brevetul lui Bell a fost inregistrat in 1876, Meucci a intentat process, insa a murit in 1889 inainte ca acesta sa se fi incheiat.
Drept rezultat Bell, si nu Meucci, a primit brevetul de inventator pentru descoperirea telefonului. In 2004, balanta a fost partial echilibrata de Camera Reprezentantilor din Statele Unite, care a adoptat o rezolutie potrivit careia “viata si realizarile lui Antonio Meucci trebuie apreciate la adevarata lor valoare, iar contributia sa la inventarea telefonului trebuie, de asemenea recunoscuta”.
Insa Bell nu trebuie condamnat, meritul sa fiind acela de a transforma telefonul intr-un instrument practic. La fel ca prietenul sau , Thomas Edison, Bell era mereu in cautarea inovatiilor si nu obtinea intotdeauna succesul. In coloana lucrurilor positive pe care le-a realizat, trebuie mentionata contributia sa la inventarea barcii cunoscute sub numele de hydrofoil, care a stabilit in 1919 recordul de viteza pe apa de 114 km pe ora, record pe care nu l-a doborat nimeni timp de zeci de ani.

Ce artefate facute de om se pot vedea de pe luna?


De-a lungul anilor s-a speculat mult ideea ca Marele zid chinezesc este singura constructie vizibila de pe Luna. Aceste zvonuri au fost atat de convingatoare, incat, la un moment dat, au intrat chiar si in cartile de istorie. Adevarul, crud, ca de fiecare data cand se mai demitizeaza ceva, este ca zidul nu se vede nici macar de la 500 Km distanta de Pamant, ceea ce inseamana 0,1% din distanta pana la Luna. Desi impresionant ca lungime(6400 km), inaltimea maxima a acestuia este de 9.1 metri, iar cromatica asemanatoare elementelor geografice care il inconjoara il fac imposibil de observat de pe Luna. De fapt niciun artifact uman nu se poate vedea de pe Luna cu ochiul liber.

Taurii si culoarea rosie..


Legenda potrivit careia taurii se infurie atunci cand vad culoarea rosie a aparut in anul 1580, cand celebrul scriitor de bestselluri din vremea respective, John Lyly a mentionat acest lucru intr-una din lucrarile sale.
In realitate, taurii(ca si sobolanii, hipopotamii, bufnitele si furnicarii africani) nu pot distinge culorile. Miscarile pe care le face toreadorul cu mantia sa, indiferent de culoare, sunt cele care determina taurul sa atace.

Pentru ce sunt cunoscuti cameleonii?


Toata lumea stie despre cameleoni ca isi schimba culoare pentru a se camufla. Ei bine, acest lucru nu este adevarat. Cameleonii nu isi schimba culoarea in functie de mediul inconjurator, ei isi schimba culoarea in functie de starile emotionale. Daca se intampla sa adopte aceleasi culori ca mediul inconjurator, este pura coincidenta.
Aceaste schimbari se intampla atunci cand sunt speriati, cand sunt capturati, cand se confrunta cu un alt cameleon, cand se intalnesc cu un cameleon de sex opus sau in functie de temperatura.
Pielea cameleonului contine cateva straturi de celule “specializate”, numite chromataphores, fiecare avand pigmenti de culoare diferiti. Modificarea balantei dintre aceste straturi este cea care provoaca reflectarea unei game diferite de lumina pe pielea cameleonului, facandu-l sa arate ca un caleidoscop “mergator”.
De cele mai multe ori aceasta teorie neadevarata este singurul lucru pe care oamenii il stiu despre cameleoni.
Putini sunt cei care stiu ca acestia pot sa stea complet nemiscati cateva ore la rand, isi rotesc si isi focalizeaza ochii independent unul de altul, privind in acelasi timp in doua directii diferite si sunt complet surzi. Cele mai mici specii au o lungime de 25 mm, iar cele mai mari masoara peste 610 mm.

Cel mai inalt munte din lume


Mauna Kea sau Muntele Alb, din nordul Insulei Hawai, este cel mai înalt varf din lume.
Vulcanul inactiv se ridica la doar 4206 m deasupra nivelului marii, dar daca este masurat de pe fundul marii pana la varf, ajunge la o inaltime de 10200 m, cu aproape 1200 m mai inalt decat muntele Everest.
In cazul muntilor, s-a stabilit printr-o conventie ca superlativul “cel mai mare” sa fie aplicat unui munte masurat de la nivelul marii pana la varf, iar superlativul “cel mai inalt” trebuie aplicat unui munte masurat de la baza pana la varf.
Asadar, desi muntele Everest este cel mai mare din lume, avand o altitudine de 8848 m, nu este cel mai inalt.