vineri, 30 aprilie 2010

Pentru ce sunt cunoscuti cameleonii?


Toata lumea stie despre cameleoni ca isi schimba culoare pentru a se camufla. Ei bine, acest lucru nu este adevarat. Cameleonii nu isi schimba culoarea in functie de mediul inconjurator, ei isi schimba culoarea in functie de starile emotionale. Daca se intampla sa adopte aceleasi culori ca mediul inconjurator, este pura coincidenta.
Aceaste schimbari se intampla atunci cand sunt speriati, cand sunt capturati, cand se confrunta cu un alt cameleon, cand se intalnesc cu un cameleon de sex opus sau in functie de temperatura.
Pielea cameleonului contine cateva straturi de celule “specializate”, numite chromataphores, fiecare avand pigmenti de culoare diferiti. Modificarea balantei dintre aceste straturi este cea care provoaca reflectarea unei game diferite de lumina pe pielea cameleonului, facandu-l sa arate ca un caleidoscop “mergator”.
De cele mai multe ori aceasta teorie neadevarata este singurul lucru pe care oamenii il stiu despre cameleoni.
Putini sunt cei care stiu ca acestia pot sa stea complet nemiscati cateva ore la rand, isi rotesc si isi focalizeaza ochii independent unul de altul, privind in acelasi timp in doua directii diferite si sunt complet surzi. Cele mai mici specii au o lungime de 25 mm, iar cele mai mari masoara peste 610 mm.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu