vineri, 30 aprilie 2010

Cine a inventat telefonul?


Inventatorul telefonului a fost Antonie Meucci, un inventator florentin, putin cam haotic, dar genial. Meucci a ajuns in Statele Unite in 1850. In 1860, a facut pentru prima data demonstratie inventivitatii sale, prezentand un dispozitiv electri, utilizabil, pe care il numea teletrofono. I s-a acordat un fel de brevet provizoriu in 1871, cu cinci ani inainte ca Alexander Graham Bell sa primeasca brevetul de inventator pentru descoperirea telefonului.
Pentru ca nu cunostea prea bine limba engleza si pentru ca traia de azi pe maine, nu a reusit sa trimita in 1874 cei 10 dolari necesari reinnoirii brevetului sau. Cand brevetul lui Bell a fost inregistrat in 1876, Meucci a intentat process, insa a murit in 1889 inainte ca acesta sa se fi incheiat.
Drept rezultat Bell, si nu Meucci, a primit brevetul de inventator pentru descoperirea telefonului. In 2004, balanta a fost partial echilibrata de Camera Reprezentantilor din Statele Unite, care a adoptat o rezolutie potrivit careia “viata si realizarile lui Antonio Meucci trebuie apreciate la adevarata lor valoare, iar contributia sa la inventarea telefonului trebuie, de asemenea recunoscuta”.
Insa Bell nu trebuie condamnat, meritul sa fiind acela de a transforma telefonul intr-un instrument practic. La fel ca prietenul sau , Thomas Edison, Bell era mereu in cautarea inovatiilor si nu obtinea intotdeauna succesul. In coloana lucrurilor positive pe care le-a realizat, trebuie mentionata contributia sa la inventarea barcii cunoscute sub numele de hydrofoil, care a stabilit in 1919 recordul de viteza pe apa de 114 km pe ora, record pe care nu l-a doborat nimeni timp de zeci de ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu